Wie
Wie
FACILITEREN
TEAM ONTWIKKELING
Balanceren tussen Structuur en Flexibiliteit
Faciliteren gaat steeds over het vinden van een goede balans tussen structuur en flexibiliteit.
Verandering faciliteren is een proces dat zich ontwikkelt door interactie en participatie.
We begrijpen als geen ander dat dit proces niet altijd lineair en voorspelbaar verloopt.
Een facilitator moet daarom:
-
Onzekerheden hanteren: Flexibel inspelen op spontane ontwikkelingen en inzichten die tijdens de sessies naar boven komen.
-
Organisatie aanbrengen: Structuur en richting geven aan het proces, zodat de doelen helder blijven en de groep effectief kan samenwerken.
De Rol van de Facilitator
Een facilitator speelt een cruciale rol in het creëren van betrokkenheid bij werknemers door inspraak te organiseren. Dit omvat het verzamelen van ideeën, het nemen van beslissingen, het stellen van prioriteiten en het opstellen van actieplannen tijdens veranderingstrajecten. Als facilitator creëren we een omgeving waarin sociaal kapitaal – vertrouwensbanden tussen individuen en groepen – kan groeien, waardoor het menselijk kapitaal maximaal tot uiting komt. Door actieve deelname neemt niet alleen de betrokkenheid van de deelnemers toe, maar krijgen zij ook meer inzicht in de betekenis van de verandering. Zo helpen we het proces van individuen om, in dialoog met anderen, betekenis te creëren.
Het Proces van Faciliteren
Faciliteren draait om het opzetten en begeleiden van participatiewerksessies, waarbij de betrokkenheid en participatie binnen groepen centraal staan. Dit houdt het begeleiden van groepsprocessen in om
-
ideeën te verzamelen
-
beslissingen te nemen
-
prioriteiten te stellen
-
actieplannen te maken
Als facilitator zorgen we voor een gestructureerd proces dat helpt om zowel korte- als lange termijn doelen te bereiken en om vertrouwen binnen de groep op te bouwen.
In overleg met de opdrachtgever beslissen we wanneer participatie wel of niet aangewezen is. Hierbij maken we gebruik van een uitgebreide kennis over de verschillende transitiefasen die veranderontvangers doorlopen, hoe vertrouwen tussen individuen en groepen wordt opgebouwd en welke methodologieën het beste kunnen worden gebruikt om werksessies vorm te geven, afhankelijk van het gewenste resultaat.
Groepsdynamieken begrijpen
Een facilitator die groepsdynamieken begrijpt, kan effectief inspelen op de behoeften en spanningen binnen de groep. Dit biedt een effectieve en duurzame manier om groeps- en veranderprocessen te begeleiden. Door te focussen op tactische en strategische participatie, het begrijpen van groepsdynamieken en het faciliteren van verandering als een interactief proces, worden doelen op een holistische en constructieve manier bereikt.
Het lezen van groepsdynamieken omvat het signaleren van wat er speelt binnen de groep, zowel zichtbaar als onzichtbaar, en het herkennen van verborgen spanningen, onderliggende belangen en stille krachten die de interactie beïnvloeden. Dit creëert een omgeving waarin individuen zich veilig voelen om hun mening te delen en samen te werken aan gemeenschappelijke doelen.
Daarnaast moeten facilitators rekening houden met het feit dat teams, net zoals individuen, verschillende fasen in hun ontwikkeling doorlopen. Interventies en feedback worden daarom afgestemd op de ontwikkelfase van een team. Met andere woorden, de aanpak verschilt bij teams die elkaar nog leren kennen in termen van kennis en competenties, ten opzichte van teams die al samenwerken vanuit bekende en gedragen teamdoelstellingen.
Bovendien zijn er verschillende dimensies waarop teams goed of minder goed functioneren. Ondanks een heldere visie, kunnen teams uitdagingen ervaren in hoe ze procesmatig opdrachten aanpakken of in de duidelijkheid van rollen en verantwoordelijkheden.